Πιστεύω ότι ένας πολύ καλός τρόπος για να καταλάβεις σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο εγωισμός σου και πόσο μεγάλη ιδέα έχεις για τον εαυτό σου, είναι όταν δέχεσαι κριτική για ένα έργο σου από κάποιον που εκτιμάς. Από εκείνον που ξέρεις ότι θα σου μιλήσει από καρδιάς και ό,τι σου πει θα στοχεύει στην βελτίωση και την εξέλιξή σου. Τα υπογραμμίζω αυτά, γιατί η λέξη κριτική έχει συνήθως αρνητικό πρόσημο στο μυαλό μας.

Τα συμπτώματα

Όταν λοιπόν έρχεται αυτή η κριτική, τότε παρατήρησε καλά τον εαυτό σου. Θα σφιχτεί το στομάχι. Θα νιώσεις να νευριάζεις. Στο μυαλό σου θα έρθουν 1509875 δικαιολογίες, γιατί έγινε εκείνο το λάθος που παρατηρεί και γιατί το άλλο. Θα νιώσεις να νευριάζεις πιο πολύ. Θα σκεφτείς ότι σε υποτιμά. Ότι τόσος κόπος πήγε χαμένος. Ότι “σου την λέει” ευγενικά. Ότι στο κάτω κάτω της γραφής, τι ξέρει αυτός από όλα αυτα; Αμα θέλει ας τα κάνει μόνος του.

Η κριτική
Ο λογικός εαυτός σου

Και κάπου εκεί ο λογικός εαυτός σου επεμβαίνει.
Ωπα ώπα, φίλη. Ήρεμα.
Γιατί θυμώνεις; Πού είναι η διάθεση βελτίωσης; Πού είναι η διάθεση μάθησης; Πώς θα φτάσεις το 10ρι αν δεν περάσεις από το 8 και το 9;
Πόσο μεγάλη ιδέα έχεις για τον εαυτό σου; Στην τελική, απλά σου επεσήμανε αυτά που και συ στο βάθος ήξερες ότι θέλουν αλλαγές.

Τι κάνει λοιπόν η κριτική; Φέρνει στο φως όλη την αδυναμία, όλο τον εγωισμό, όλη την περηφάνια και σε βάζει να κοιτάξεις στα μάτια την αλήθεια.
Η αλήθεια, όπως και η κριτική, δεν είναι ευχάριστα πράγματα. Γιατί αποκαλύπτουν ότι αντί για 3 εκατοστά από το τέρμα, που πιστεύεις ότι βρίσκεσαι, στην πραγματικότητα απέχεις γύρω στα 303 χιλιόμετρα ή ναυτικά μίλια ή ίσως και έτη φωτός. Ανάλογα.

Παρόλαυτα, πριν αντιδράσεις στην κριτική, κανε μια συζήτηση με τον λογικό σου εαυτό. Με αυτόν που σου λέει συνήθως τις αλήθειες και ξυπνάς τσαντισμένος με τον εαυτό σου, επειδή ξέρεις ότι έχει δίκιο και το ταξίδι για την βελτίωση θέλει δουλειά κι εσύ λίγο βαριέσαι και η οκνηρία σαν βαρύτητα σε τραβάει κάτω.

Μεγάλο αποκαλυπτήριο η κριτική. Ειδικά αυτή που προέρχεται από εκεί που ξέρουμε ότι μας αγαπούν. Γι’αυτο και ακόμα πιο πολύτιμη.

Ευχαριστώ για την κριτική που σήμερα δέχθηκα. Ήταν ευεργετική και την είχα απόλυτη ανάγκη

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *