Με ενθουσιάζουν πάντα οι άνθρωποι που έχουν ιδέες, αλλά όταν αυτές τις ιδέες καταφέρνουν και τις υλοποιούν, τότε τους θαυμάζω. Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου είναι ένας τέτοιος άνθρωπος. Από καιρό σας έχω μιλήσει για τη Χαρισμάθεια και σήμερα θα μας μιλήσει και ο ίδιος γι΄ αυτή. Το μόνο που θα πω εγώ είναι ένα μεγάλο μπράβο και από εδώ στον Αλέξανδρο, μαζί με την ευχή η προσπάθεια της Χαρισμάθειας, που πλέον επεκτείνεται στο σύνολο της εκπαίδευσης και όχι μόνο στα χαρισματικά παιδιά, να πιάσει τόπο και να γίνει αφορμή να αλλάξουν όλα αυτά που δεν μας αρέσουν. Όχι μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις.
Αλέξανδρε σ’ ευχαριστώ για τη συνεργασία!

• Αλέξανδρε, πες μας δυο λόγια για το τι είναι η «Χαρισμάθεια». 


Πάμε πίσω στο 2012, όταν ξεκίνησε η προσπάθειά μας να αναδείξουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν τα Χαρισματικά παιδιά. Μέχρι τότε η έννοια της Χαρισματικότητας ήταν σχεδόν άγνωστη στην ελληνική κοινωνία. Φέραμε κάτω από την ίδια ομπρέλα ακαδημαϊκούς, παιδοψυχολόγους και ιατρούς – αναπτυξιολόγους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να διοργανώσουμε τη μεγαλύτερη εκδήλωση που είχε γνωρίσει η χώρα μας αναφορικά με τις εκπαιδευτικές και συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών αυτών. Η αποδοχή και η προσέλευση ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Περισσότερα από 900 άτομα παρακολουθήσαν τις ομιλίες και τα workshops της εκδήλωσης, ανάμεσα στα οποία δάσκαλοι, ψυχολόγοι, γονείς και παιδιά. Παρά την επιτυχία που είχε το εγχείρημα, η εκδήλωση αυτή δεν αποτελούσε αυτοσκοπό. Αποτελούσε μόνο την αφετηρία σε ένα ταξίδι με προορισμό μία καλύτερη, ποιοτικότερη και πιο ολοκληρωμένη εκπαίδευση.
Έτσι, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τα πρώτα εκπαιδευτικά προγράμματα για Χαρισματικά παιδιά στην Ελλάδα! Από το 2013, δημιουργήσαμε, αναπτύξαμε και εξελίξαμε το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμπλουτισμού της ύλης για παιδιά (master classes), το οποίο πλαισιώσαμε με κύκλο συμβουλευτικής γονέων και επιμορφώσεις εκπαιδευτικών. Από τότε, η έννοια της Χαρισματικότητας έχει διεισδύσει στην ελληνική κοινωνία. Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, γονέων και δασκάλων σηματοδότησε την ωρίμανση των συνθηκών για τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα ασχολείται με την εξατομίκευση της εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, το 2015, δημιουργήθηκε η Χαρισμάθεια!


• Τι σε ώθησε στη δημιουργία της «Χαρισμάθειας» ;


Στο σχολείο όλα τα παιδιά μαθαίνουν τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Όλα τα παιδιά όμως δεν είναι ίδια, δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια ενδιαφέροντα, τις ίδιες δυνατότητες. Η εκπαίδευση είναι αποστειρωμένη και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σήμερα. Για αυτό τα λόγο, τα παιδιά που βγαίνουν από το σχολείο δεν έχουν μάθει να εκφράζονται, δεν έχουν βρει με τι θέλουν να ασχοληθούν και δεν έχουν και τα εφόδια για να κυνηγήσουν το μέλλον τους. 
Τα παιδιά πρέπει να αποδεχθούν τον εαυτό τους, να εκφράσουν τη διαφορετικότητα τους και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που έχει το καθένα στο βαθμό που μπορεί. Δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για την αποστήθιση και αναπαραγωγή γνώσης και εάν δεν προσαρμοστεί και η εκπαίδευση στην εποχή της πληροφορίας σύντομα οι εκπαιδευτικοί θα αντικατασταθούν από μηχανές αναζήτησης στο ίντερνετ. 


• Πώς ορίζεις τα «χαρισματικά» παιδιά; Ποια είναι η ιδιαιτερότητά τους και γιατί χρειάζονται την προσοχή γονιών και δασκάλων;


Τα Χαρισματικά παιδιά είναι “μικροί άνθρωποι”.  Αυτό που τα διαχωρίζει από την πλειοψηφία των παιδιών στην ηλικία τους είναι οι ασύγχρονες γνωστικές και συναισθηματικές τους ανάγκες. Συναισθηματικά χρειάζονται τα ίδια πράγματα όπως και οι συνομήλικοι τους αλλά γνωστικά είναι κάποια χρόνια μπροστά. Οι ανησυχίες τους διαφέρουν, οι ικανότητες τους επίσης και αυτό οδηγεί πολλές φορές στην αποξένωση.
Ο λόγος που αξίζει να γίνει η αναγνώριση των Χαρισματικών παιδιών δεν είναι ο διαχωρισμός τους από τα υπόλοιπα, αλλά η αναγνώριση των αναγκών που έχουν τόσο στο οικογενειακό όσο και στο σχολικό περιβάλλον. 


• Πώς ο γονιός μπορεί να διαχειριστεί το χαρισματικό παιδί; Μήπως τελικά όλη αυτή η ενασχόληση καταστεί πιεστική για το παιδί, αλλά και δύσκολη για την υπόλοιπη οικογένεια;


Το βασικό ερώτημα που απασχολεί συνήθως τους γονείς ενός Χαρισματικού παιδιού είναι: “Να του πούμε ότι είναι Χαρισματικό;”. Η άποψη που επικρατούσε για χρόνια, ότι το παιδί θα περιθωριοποιηθεί αν μάθει ότι διαφέρει από τα άλλα παιδιά, πλέον θεωρείται παρωχημένη. Το παιδί, είτε του το επιβεβαιώσουμε είτε όχι, αισθάνεται διαφορετικό και αρχίζει, με τον καιρό, να πιστεύει ότι έχει πρόβλημα. Με το να πείσουμε το παιδί ότι δεν αποκλίνει σημαντικά, δεν σημαίνει ότι το βοηθάμε να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Απλά θα έχουμε μετατοπίσει το πρόβλημα για αργότερα. Το μόνο που πετυχαίνουν οι γονείς με το να υποβαθμίζουν την αίσθηση που έχει το παιδί για τη διαφορετικότητά του είναι να παρατείνουν την αβεβαιότητά του και, όταν το παιδί αντιληφθεί τις δυνατότητες του, να έχουν σπάσει τον δεσμό εμπιστοσύνης και τον δίαυλο επικοινωνίας μαζί του.
Όσον αφορά την πίεση του γονιού προς το παιδί, δεν έχει να κάνει τόσο με το χρόνο που δαπανά σε αυτό αλλά στις προσωπικές προβολές που κάνει. Δηλαδή, τι θα ήθελε ο γονιός να κάνει εάν ήταν στη θέση του παιδιού. Θα πρέπει να του παρέχουμε τη δυνατότητα να αναλάβει όσες περισσότερες μπορεί. Πρέπει να αφήνουμε στο παιδί την ελευθερία να επιλέγει τι είναι αυτό που θέλει να κάνει και το βαθμό που θέλει να το κάνει. Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός για το πόσες δραστηριότητες θα πρέπει να έχει κάθε παιδί. Δεν πρέπει να φοβηθούμε ότι θα το φορτώσουμε πολύ, γιατί πάντα το παιδί είναι αυτό που θα δεχτεί ή θα αρνηθεί τελικά να κάνει αυτό που του προτείνουμε. Είναι αρκετές φορές που η διαχείριση τον γονιών αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα αποσταθεροποίησης του παιδιού.


• Ποιος είναι ο ρόλος των δασκάλων και των καθηγητών; Ποια είναι η συμβολή της Χαρισμάθειας στο ρόλο τους;


Τα Χαρισματικά παιδιά, ως επί το πλείστον, δεν καλύπτονται από το επίπεδο του μαθήματος του σχολείου. Έτσι πολλές φορές παρουσιάζουν υποεπίδοση ή διάσπαση προσοχής. Για να μπορέσουν να αναπτυχθούν στο σχολικό περιβάλλον χωρίς να περιορίζονται από το επίπεδο του μαθήματος πρέπει ο εκπαιδευτικός να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερα ανοιχτά προβλήματα που δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να εκφράσει το δυναμικό του αλλά και εργασίες σε ανομοιογενείς ομάδες. Χρειάζεται αυτό που λέμε εμβάθυνση, εμπλουτισμός και διαβάθμιση δυσκολίας. 
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ο εκπαιδευτικός να διδάσκει επί της ουσίας το αντικείμενο και μην μένει περιορισμένος από μεθοδολογίες. Είναι λάθος ο εκπαιδευτικός να κρίνει το παιδί σε σχέση με το εάν έχει ακολουθήσει την προτεινόμενη μεθοδολογία. Θα πρέπει να κρίνει την ορθότητα του τρόπου σκέψης που έχει ακολουθήσει και εφόσον είναι λάθος να βρει ένα παράδειγμα που να έχει τη διακριτική ικανότητα να αναδείξει αυτό το σφάλμα στα μάτια του παιδιού. 
Εμείς από την πλευρά μας, σαν οργανισμός, κάνουμε επιμορφώσεις εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε να αναδείξουμε αυτές τις ανάγκες της σύγχρονης εκπαίδευσης και να δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια στους εκπαιδευτικούς για να τις καλύψουν. 


• Η νοημοσύνη και οι δεξιότητες των παιδιών σήμερα είναι πολύ πιο εξελιγμένες , από τις προηγούμενες δεκαετίες, λόγω της τεράστιας τεχνολογικής εξέλιξης και των ποικίλων ερεθισμάτων, που δέχονται καθημερινά.. Η «Χαρισμάθεια» και τα προγράμματά της πιστεύεις ότι θα μπορούσαν να διευρυνθούν και σε παιδιά «μη χαρισματικά», που όμως δεν καλύπτονται μόνο από το σχολικό πρόγραμμα; Πώς θα μπορούσαν σε αυτό να βοηθήσουν γονείς και δάσκαλοι;


Τα γνωστικά αντικείμενα τα οποία διδάσκονται είναι αρκετά απαιτητικά! Αυτό που ζητάμε από τα παιδιά είναι να αναπτύξουν ένα τρόπο σκέψης και να καταλάβουν τη λογική πίσω από αυτό που διδάσκονται για να μπορέσουν να το αξιοποιήσουν. Ίσως το αναλυτικό πρόγραμμα που ακολουθούμε να μην ταιριάζει σε όλα τα παιδιά, αλλά αυτό που προσπαθούμε να περάσουμε σε όλα τα σχολεία για όλους τους μαθητές είναι ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε μάθημα! Δίνουμε έμφαση σε δεξιότητες, προσπαθούμε να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητα και την κριτική ικανότητα και σχεδιάζουμε πληθώρα διαδραστικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά. Τα master classes έχουν σχεδιαστεί για να απευθύνονται στις ανάγκες των παιδιών που νιώθουν ότι δε χωράνε στην τάξη. Εάν κάποιο παιδί νιώθει ότι το σχολείο δεν το καλύπτει και θέλει να δοκιμάσει κάτι παραπάνω με χαρά να το εντάξουμε στα προγράμματα μας. 
• Ποιες είναι οι δράσεις της «Χαρισμάθειας» αυτό το διάστημα; Πώς μπορούμε να ενημερωνόμαστε για όσα διοργανώνετε;


Στη Χαρισμάθεια κάνουμε προγράμματα που κινούνται σε 3 άξονες: παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί. Για τα παιδιά κάνουμε summer school έτσι ώστε να γνωριστούμε, να περάσουμε καλά μαθαίνοντας αλλά να αναγνωρίσουμε και τα παιδιά που ενδεχομένως θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα master classes, τα master classes που είναι απαιτητικά μαθήματα εμπλουτισμού της ύλης του σχολείου, όπως κάνουμε και πρότυπα μαθήματα σε σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς. 
Για τους γονείς κάνουμε συμβουλευτική, ατομική ή σε ομάδες, εφόσον πρώτα έχουμε δει το προφίλ του παιδιού μέσα από τα ψυχομετρικά μας εργαλεία έτσι ώστε να αναγνωρίσουμε τις ακαδημαϊκές και συναισθηματικές του ανάγκες. 
Ακόμα, υπάρχουν σεμινάρια επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς τα οποία ξεκινάνε από τις 15 ώρες και δείχνουν πρακτικά πως δημιουργείται εκπαιδευτικό υλικό που απευθύνεται σε τάξεις πολλαπλών ταχυτήτων, όπως αυτές του ελληνικού σχολείου, πως βγαίνουν οι διδακτικοί στόχοι και καταρτίζονται συνδυαστικά πλάνα μαθήματος. Οι εκπαιδευτικοί έχουν, τέλος, την ευκαιρία να κάνουν έρευνα επάνω στα χαρακτηριστικά της δημιουργικότητας, στην κατάρτιση αναλυτικών προγραμμάτων και στη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση.
Επιπλέον την Κυριακή, 9 Απριλίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδη, η Χαρισμάθεια διοργανώνει ένα Φεστιβάλ για την Εκπαίδευση “Ανοίγοντας τους ορίζοντες της Εκπαίδευσης” . Μία γιορτή που θα θεμελιώσει νέους άξονες έτσι ώστε το σχολείο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα.
 Όποιος θέλει να ενημερωθεί μπορεί να βρει πληροφορίες στο site μας (charismatheia.edu.gr), στο facebook (charismatheia) ή να γραφτεί στο Newsletter μας στέλνοντας απλά ένα email στο info@charismatheia.edu.gr 


Ποιο είναι το όνειρό σου για τη «Χαρισμάθεια» και το μέλλον της;


Αυτό που θα ήθελα για τη Χαρισμάθεια είναι να γίνει ένα ίδρυμα το οποίο να συμβάλει στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Ένας χώρος έρευνας για την ανάπτυξη σύγχρονων αναλυτικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικών στρατηγικών. Έρευνας επάνω στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών και στη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Η Χαρισμάθεια θα ήθελα να αποτελέσει ένα πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας όλων των δυνάμεων που ασχολούνται με την εκπαίδευση και να γίνει ένας κοινός τόπος για όσους θέλουν να αλλάξουν το παράδειγμα και να δουν το σχολείο αλλιώς.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *