Πριν λίγες εβδομάδες ανέβασα στο instagram την τούρτα ουράνιο τόξο , που έφτιαξα για τα γενέθλια των κοριτσιών. Οι κόρες μου έχουν γενέθλια με ελάχιστες μέρες διαφορά. Κανονικά οι τούρτες είναι δυο, μα φέτος υπήρξαν κάποιες εξαιρετικές συνθήκες και καταφέραμε μόνο μια να φτιάξουμε. Μα η τούρτα ουράνιο τόξο είναι πολύ ξεχωριστή και έτσι έμειναν και οι δυο ικανοποιημένες. Μιας και μου ζητήσατε την συνταγή, λέω να την γράψω, όσο ακόμα είναι νωπή η διαδικασία στην μνήμη μου.

ΤΟΥΡΤΑ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

ΥΛΙΚΑ

Για τις πολύχρωμες βάσεις (για τέσσερα παντεσπάνια σε ταψάκια 20cm)

6 αυγά

2 κούπες αλεύρι κοσκινισμένο

2 κούπες ζάχαρη

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

βανιλίνη ή εκχύλισμα βανίλιας υγρό

χρώματα ζαχαροπλαστικής (κόκκινο, κίτρινο, μπλε)

Για το σιρόπι

1/2 κούπα νερό

1 κούπα ζάχαρη

Για την γέμιση (έφτιαξα μια ελαφριά κρέμα τυρί)

300 γρ τυρί κρέμα (τύπου Φιλαδέλφεια)
1/2 φλυτζ. ζάχαρη άχνη
400 γρ σαντιγύ
1 βανίλια ή ξύσμα λεμονιού

Για την επικάλυψη (χρησιμοποίησα βουτυρόκρεμα)

250 βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
400 γραµ. άχνη ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας υγρό ή 2-3 βανίλιες σκόνη
2-3 κ.σ εβαπορέ γάλα πολύχρωμη τρούφα

ΤΟΥΡΤΑ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ – ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παντεσπάνια

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τα παντεσπάνια. Εγώ έκανα 2 δόσεις , για να μου βγει η απαιτούμενη ποσότητα που χρειαζόμουν για τις βάσεις που ήθελα (5) . (Το υπόλοιπο μείγμα μπορείτε να το ψήσετε απλώς ως κέικ και να το φάτε άλλη μέρα. ) Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 – 170 βαθμούς αέρα. Χτυπάμε καλά στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνει ένα λείο αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε για πέντε ακόμα λεπτά, για να διογκωθεί το μείγμα. Τέλος ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε με την σπάτουλα για να απορροφηθεί – όχι με το μίξερ.

Χωρίζουμε το μίγμα σε μικρά μπολάκια και αναμειγνύουμε με τα χρώματα. Για να φτιάξετε το μωβ αναμειγνύετε κόκκινο και μπλε και όταν έχετε την απόχρωση που θέλετε, το ρίχνετε στο μπολ με το μείγμα. Το ίδιο και για το πράσινο, αναμειγνύετε κίτρινο και μπλε και το ρίχνετε στο αντίστοιχο μείγμα. Βάζουμε τα διάφορα χρωματιστά μείγματα το καθένα σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά . Στα 15 λεπτά ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα και κρίνουμε αν χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο. Αν είναι έτοιμο , δλδ η οδοντογλυφίδα βγαίνει στεγνή, βγάζουμε από τον φούρνο. Αφού ψηθούν όλα τα παντεσπάνια, τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Κρέμα τυριού

Ετοιμάζουμε την κρέμα τυριού. Χτυπάμε στην χαμηλή ταχύτητα του μίξερ την κρέμα τυριού να μαλακώσει και προσθέτουμε σταδιακά την ζάχαρη άχνη και την βανίλια. Προσθέτουμε την σαντιγύ και ανακατεύουμε με την σπάτουλα μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα – όχι με το μίξερ. Βάζουμε σε μπωλ καλυμμένο με μεμβράνη ή σκέπασμα και φυλάμε την κρέμα στο ψυγείο, μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.

Σιρόπι

Επίσης, την ίδια ώρα βράζουμε και το σιρόπι σε ένα μπρικάκι και το αφήνουμε κι αυτό να κρυώσει εντελώς.

Συναρμολόγηση

Όταν έχουν κρυώσει τελείως τα παντεσπάνια, κάνουμε την συναρμολόγηση. Σε ένα πιάτο σερβιρίσματος στρώνουμε το πρώτο παντεσπάνι,. Με ένα κουτάλι περιχύνουμε το παντεσπάνι με σιρόπι και το αφήνουμε να απορροφηθεί. Στη συνέχεια βάζουμε μια στρώση κρέμα τυριού . Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για κάθε παντεσπάνι. Σημαντικό: Για να σταθεί όρθια η τούρτα μας, επειδή είναι ψηλή και μπορεί να γείρει, χώνουμε τρία καλαμάκια σε τρία σημεία της. Σκεπάζουμε την τούρτα με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο, να μείνει όλη νύχτα, για να παγώσει.

Βουτυρόκρεμα

Λίγο πριν σερβίρουμε την τούρτα (1-2 ώρες πριν) ετοιμάζουμε την βουτυρόκρεμα. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο να αφρατέψει και προσθέτουμε την άχνη, το γάλα και την βανίλια, ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Γαρνίρουμε την τούρτα και πασπαλίζουμε με πολύχρωμη τρούφα ή ό,τι άλλο θέλετε.

ΤΟΥΡΤΑ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

Έξτρα τιπς

Όπως είδατε η τούρτα ουράνιο τόξο παρότι δεν έχει κάποια ιδιαίτερη τεχνική δυσκολία, έχει αρκετά μεγάλη διαδικασία. Καλό είναι η προετοιμασία των παντεσπανιών, της γέμισης και της κρέμας να γίνει από την προηγούμενη ημέρα. Για παράδειγμα εάν θα σερβίρετε την τούρτα Κυριακή μεσημέρι, θα ετοιμάσετε όλα τα υλικά το Σάββατο το πρωί, Σάββατο απόγευμα θα συναρμολογήσετε την τούρτα και Κυριακή πρωί θα ετοιμάσετε την βουτυρόκρεμα και θα γαρνίρετε. Σας προτείνω τις 2 δόσεις για τα παντεσπάνια να τις κάνετε ξεχωριστά. Δηλαδή να φτιάξετε μια κανονική δόση και στην συνέχεια άλλη μια. Έχω διαπιστώσει πως η υφή του κέικ είναι πιο στεγνή όταν βάζω διπλά υλικά. Και πάλι όμως, εσείς αποφασίζετε. Η βουτυρόκρεμα δεν χρειάζεται να είναι πολύ παγωμένη, όταν σερβίρετε την τούρτα. Το σιρόπι καλό είναι να μην το παραλείψετε. Κάνει τα παντεσπάνια ζουμερά και πεντανόστιμα. Για να πετύχετε το επιθυμητό χρώμα στα παντεσπάνια σας προτείνω να πειραματιστείτε πρώτα με μια μικρή ποσότητα μείγματος και στην συνέχεια να αναμείξετε με όλο το μείγμα. Αποκλίσεις σίγουρα θα υπάρξουν, καθώς όταν ψήνονται, τα χρώματα δεν μένουν αυτούσια.

Η τούρτα αυτή ακούγεται αρκετά μπελαλίδικη, αλλά δεν είναι και τόσο. Η πιο μεγάλη φασαρία είναι τα πολλά διαφορετικά παντεσπάνια, αλλιώς κατά τα άλλα δεν έχει κάποια δυσκολία. Εφόσον οργανώσετε σωστά τον χρόνο σας, θα το προλάβετε. Εξάλλου τα γενέθλια είναι μια φορά τον χρόνο και νομίζω πως αξίζει τον κόπο! Θα με θυμηθείτε!

Καλή επιτυχία! Αν την φτιάξετε στείλτε μου μια φωτογραφία στο Mail, το fb ή το instagram.

Σας φιλώ!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *