Μια διαφορετική Μεγάλη Σαρακοστή βιώνουμε φέτος. Πριν καν ξεκινήσει είχαν αρχίσει οι πειρασμοί. Στις εβδομάδες που πέρασαν ζήσαμε και εξακολουθούμε να ζούμε, μέσα σε μια δίνη. Γεγονότα που μας ταράζουν την ψυχή. Αντιπαραθέσεις. Λόγια βλάσφημα. Πολλά λόγια. Πολλή φασαρία. Και η Μεγάλη Σαρακοστή δεν τα σηκώνει αυτά. Είναι ο καιρός της ησυχίας. Είναι ο καιρός του συμμαζέματος. Γύρω γίνεται φασαρία, αλλά είμαι σίγουρη πως όταν θέλουμε, μπορούμε να βρούμε ησυχία και γαλήνη. Ένας τρόπος είναι τα βιβλία για την Μεγάλη Σαρακοστή. Γίνονται στήριγμα σε αυτόν τον δρόμο προς την Ανάσταση.

Αναγνώσματα

Φέτος σκέφτηκα εκτός από αναρτήσεις εδώ, να ετοιμάσω κάποια βίντεο με αναγνώσματα για το Youtube κανάλι, με αναγνώσματα από βιβλία κατάλληλα για την Μεγάλη Σαρακοστή. Διαβάζω εδώ και αρκετούς μήνες μερικά εξαιρετικά βιβλία και νομίζω πως θα σας φανούν κι εσάς χρήσιμα και πολύ ωφέλιμα.

Στο κανάλι Youtube έχουν ήδη ανέβει τα δύο πρώτα βίντεο και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν κι άλλα. Αφού μας δόθηκε το δώρο του χρόνου, μέσα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, ας το αξιοποιήσουμε κατάλληλα.

Καλώς ήρθατε στην Ορθόδοξη Εκκλησία – Εκδόσεις Εν πλω

Το πρώτο βίντεο στη σειρά με τα βιβλία για την Μεγάλη Σαρακοστή, είναι ένα ανάγνωσμα από το βιβλίο “Καλώς ήρθατε στην Ορθόδοξη Εκκλησία”. Ένα βιβλίο ιδιαίτερο, καθώς είναι βοήθημα κατήχησης και μάλιστα για ανθρώπους που είτε δεν έχουν καθόλου σχέση με τον χριστιανισμό , είτε προέρχονται από άλλες ομολογίες. Η συγγραφέας Φρεντερίκα Μάθιους Γκρην με πολύ όμορφο τρόπο, ξεκινώντας από τον ορθόδοξο ναό και τα αντικείμενα μέσα σε αυτόν, μας πηγαίνει στα βαθύτερα της πίστης μας. Προσωπικά, έχω βρει πάρα πολλές απαντήσεις σε διάφορα θέματα που με απασχολούν , στις σελίδες του. Ακόμα, ακριβώς επειδή απευθύνεται σε ανθρώπους , στους οποίους τίποτα δεν είναι αυτονόητο, ξαναθυμήθηκα και έμαθα πολλά.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εν Πλω και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Δείτε το βίντεο με το Ανάγνωσμα

Ζωντανή Προσευχή (Αρχιεπ. Anthony Bloom)

Θεωρώ πως είναι ένα από τα πιο βασικά βιβλία, που πρέπει να διαβάσουμε. Το είχα διαβάσει και παλιότερα, αλλά ως γνωστόν, δεν είναι από τα βιβλία που θα διαβάσεις μόνο μια φορά. Ανατρέχεις και σ’ αυτό ξανά και ξανά. Στο βίντεο με το ανάγνωσμα επέλεξα να διαβάσω ένα απόσπασμα από το κεφάλαιο, στο οποίο μιλά για την προσευχή που φαίνεται χωρίς νόημα. Κάθε κεφάλαιο είναι πολύ δυνατό, αλλά ειδικά αυτή την περίοδο, αυτό μου μίλησε κατ’ ευθείαν.

Η έκδοση του βιβλίου που έχω είναι από τις εκδόσεις Παρουσία.

Δείτε εδώ το βίντεο με το ανάγνωσμα

Άνθρωπος που δεν είναι ταπεινός, δεν μπορεί να αγαπήσει – Εκδόσεις Εν πλω

Αν και λίγο παλιότερο το ανάγνωσμα, πιστεύω πως είναι ένα βιβλίο πολύ χρήσιμο γι’ αυτή την περίοδο. Μέσα από τις αφηγήσεις του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης Παύλου, γνωρίζουμε τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη. Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τον Άγιο Ιάκωβο, μιας και είχα σαν παιδάκι την ευλογία να τον γνωρίσω. Οι γονείς μου επισκέπτονταν πολύ τακτικά το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και ο πατέρας μου συμβουλευόταν τον Γέροντα. Εκεί βαφτίσαμε την αδερφούλα μου στον ουρανό, λίγους μήνες μετά την εκδημία του Αγίου Ιακώβου. Επομένως το βιβλίο αυτό το αγάπησα πολύ, για πολλούς λόγους.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εν πλω.

Δείτε εδώ το βίντεο με το ανάγνωσμα

Η ανάρτηση αυτή θα εμπλουτίζεται με κάθε νέο ανάγνωσμα με βιβλία για την Μεγάλη Σαρακοστή, που θα ανεβαίνει. Μπορείτε να δείτε μερικές ακόμα προτάσεις μου σχετικές, και σε παλιότερες αναρτήσεις.

Καλή δύναμη σε όλους. Ο Θεός μαζί μας.

Σας φιλώ!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *