Βρισκόμαστε στο μέσον των Αποκριών και η Κυριακή που μας έρχεται είναι η τελευταία μέρα που τρώμε κρέας. Προλαβαίνετε λοιπόν να φτιάξετε αυτή την καταπληκτική συνταγή για χοιρινό στη γάστρα με μουστάρδα και πορτοκάλι.
Την έφτιαξα δυο φορές τον τελευταίο μήνα , για δύο πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις και μπορώ να σας πω ότι είναι απόλυτη επιτυχία και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους, ακόμα και στους πιο δύσκολους καλεσμένους!
Αλλά ακόμα κι αν δεν έχετε κάποιον καλεσμένο, είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία να δώσετε μια διαφορετική νότα στο οικογενειακό τραπέζι της Κυριακής ή να ξαφνιάσετε ευχάριστα το έτερον ήμισυ, με μια καινούργια γεύση. Σας το συνιστώ, ειδικά αυτό το τελευταίο!
Πάμε να δούμε λοιπόν τα υλικά
ΥΛΙΚΑ
(Για 5-6 άτομα)
2 με 2,5 κ. χοιρινό για ψήσιμο (ρωτήστε τον κρεοπώλη σας για μεγαλύτερη ακρίβεια λέγοντάς του πόσα άτομα θα έχετε στο τραπέζι, για να σας δώσει το κατάλληλο κομμάτι για ψήσιμο και για τα άτομα που θέλετε)
1 κ. πατατούλες baby
1 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο
1 μεγάλο πορτοκάλι κομμένο σε φέτες
αλάτι, πιπέρι
για τη σάλτσα (μέσα στην οποία θα μαγειρέψουμε το φαγητό)
1 1/2 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1/2 φλ. χυμό λεμόνι
1/2 φλ. ζωμό λαχανικών
3-4 κουτ. σούπας μουστάρδα (απαλή ή πικάντικη ανάλογα την προτίμησή σας)
1 1/2 κουτ. σούπας ανάμεικτα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο)
3/4 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά ετοιμάζουμε τη σάλτσα, ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά.
Τοποθετούμε το χοιρινό κότσι σε γάστρα, το αλατοπιπερώνουμε και το περιχύνουμε με τη σάλτσα. Από πάνω βάζουμε τις φέτες πορτοκαλιού.
Κλείνουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για περίπου 2 1/2 ώρες στους 170 βαθμούς στον αέρα. Δυο τρεις φορές ανοίγουμε το καπάκι και περιχύνουμε το κρέας με τη σάλτσα, ξανακλείνουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει τις πατατούλες baby. Μετά τις 2,5 ώρες βάζουμε και τις πατάτες μαζί με το κρέας, τις αλατοπιπερώνουμε, τις περιχύνουμε με το βούτυρο και κλείνουμε πάλι τη γάστρα. Ψήνουμε για ακόμα 1 με 1 ώρα και ένα 15′ περίπου , δυναμώνοντας το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κάθε μισή ώρα περιχύνουμε τις πατάτες και το κρέας με τη σάλτσα.
Το φαγητό είναι έτοιμο!
Είναι πολύ σημαντικό να περιχύνετε συχνά το φαγητό με τη σάλτσα, όπως σας γράφω μέσα στην εκτέλεση, γιατί έτσι το κρέας γίνεται πολύ ζουμερό.
Θα χαρώ πολύ να μου πείτε πώς σας φάνηκε!
Σας φιλώ!
Υ.Γ. Πάντα δίνω τις πηγές μου από συνταγές, εκτός κι αν είναι κάτι που μόνη μου έχω σκεφτεί. Όμως για το συγκεκριμένο φαγητό δεν θυμάμαι από πού είναι η αρχική συνταγή, είναι από αυτές που μαζεύω κατά καιρούς από περιοδικά και διαδίκτυο, την είχα πολλά χρόνια στο ντοσιέ με τις συνταγές μου και ήρθε η στιγμή που τη δοκίμασα! Στην αρχική συνταγή λέει να βάλουμε χοιρινό κότσι. Την πρώτη φορά το έκανα με το κότσι, την δεύτερη φορά με κομμάτι χοιρινό. Και οι δύο εκδοχές, εξίσου πεντανόστιμες!